Mecsek Portéka Védjegyről - Mecsek Portéka

Védjegyről

Tisztelt Látogató!

Örömmel értesítjük, hogy elkészült a Pécsi Kistérség helyi termékeinek védjegye, a Mecsek Portéka. A védjegy grafikája a Mecsekben honos illatos hunyort ábrázolja, kifejezve ezáltal a térség egyediségét, különlegességét.

Oldalunkon olyan portékákat talál, amelyeket a Pécsi Kistérségben élő és dolgozó termelők és kézművesek alkottak. Az élelmiszerek helyben termesztett vagy gyűjtött alapanyagokból, hagyományos elkészítési móddal, mesterséges adalékanyagokat nélkülözve készültek. A kézművesek sajátos kollekcióikat igényes kivitelezéssel formálták meg, egyedi technikákat alkalmazva.

A termékek megvásárolhatók közvetlenül a termelőtől, vagy megtalálhatók a helyi vásárokon, rendezvényeken. A Mecsek Portéka termékeinek megvásárlásával Ön a magas színvonalat képviselő helyi termelőket, egyben a helyi gazdaságot támogatja.

Szeretne Ön is védjegyes lenni?

Kérjük olvassa el a védjegy szabályzatát

Jelentkezési lap letöltéséért kattintson ide!

Mecsek Portéka védjegyhasználati szerződés

A kitöltött jelentkezési lapot az info@mecsekporteka.hu email címre kell elküldeni! Kérjük, csatolja a nevezni kívánt termékek fotóit is!


Videó megtekintése a Youtube-on


Videó megtekintése a Youtube-on

Mire jó a védjegy?


A védjegy a helyi termékek, márkák felépítését, a vállalkozások fejlődésének elősegítését és a térség imázsának emelését célozza meg.

Lehetővé válik, hogy az itt élő emberek megismerjék a helyi portékákat, és tudatosan a környékbeli termelők és kézművesek termékeit válasszák vásárláskor.

A vásárló számára ellenőrizhetővé válik a termék eredete, összetétele, kapcsolatba kerülhet a termelővel/kézművessel.

A Mecsek Portéka megtalálható a térségi vásárokon és rendezvényeken, partner üzletek polcain is.

Milyen előnyökkel jár a védjegy használata?


A Jogtulajdonos a védjegy felhasználói részére az alábbi lehetőségeket biztosítja:

 • térítésmentes védjegy használat a közöttük létrejött szerződésben foglalt termékekre
 • térítésmentes sátor és faház bérlet a helyi rendezvényeken, kiállításokon a projekt első 3 évében
 • ingyenes megjelenés a Mecsek Portéka védjegy honlapján

 • a védjegy felhasználó élvezheti a védjegy promóciójával járó előnyöket

 • értékesítési lehetőség helyi piacokon, partner üzletek polcain, kiállításokon.
 • kedvezményes díjfizetési kötelezettség mellett, külön megállapodás szerint (melytől a jogtulajdonos el is tekinthet pályázati forrásaitól függően) reklám elhelyezési lehetőséget biztosíthat a jogtulajdonos által létrehozott reklámfelületeken (pl. hírlevél, honlap, katalógus, magazin stb.)
 • Külön díj megfizetése ellenében, külön megállapodás szerint, igény esetén: a védjegy egységes grafikai arculatával rendelkező reklámhordozó készíttetést vállalhat a felhasználó számára, a felhasználó kérésére és finanszírozásával (szórólap, névjegykártya stb., igény szerint).

Hogyan szereznek tudomást a vásárlók a védjegyről?


A védjegy megismertetésére és népszerűsítésére kommunikációs kampányt indítunk, igénybe véve az óriásplakát, tv reklám, újságban való megjelenés és online terjesztés előnyeit. A védjegy-bevezetési kampány kapcsán komoly médiaérdeklődés várható. A vásárokon és kiállításokon való együttes megjelenés és arculat figyelemfelkeltő erővel bír.

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?


A Mecsek Portéka védjegyére kizárólag azok a gazdálkodók, vállalkozások jogosultak, akik/amelyek az alábbiaknak megfelelnek:

 • termékeiket a Pécsi Kistérség településein termelik meg, állítják elő;
 • a termékeik előállításához szükséges összetevők, erőforrások (ideértve a munkaerőt is) legalább 75%-a a kistérségi településekről származik (Különösen indokolt egyedi esetben a védjegytulajdonos alacsonyabban is meghatározhatja e %-os arányt. Kézműves termékek esetében az összetevők százalékos aránya nem meghatározott, de az összetevők származási helyéről információval kell szolgálni);
 • termékük megfelel az előállítására vonatkozó hatályos előírásoknak, szabványoknak és a jogtulajdonos által megfogalmazott követelményeknek, továbbá a vonatkozó jogszabályokat folyamatosan betartják a csomagolás, szállítás, forgalmazás és egyéb, termékkel kapcsolatos műveletek során;
 • adott termékük tekintetében kérelmet nyújtanak be a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társuláshoz, mint a védjegy tulajdonosához a védjegy használatának engedélyezésére;
 • a termék megbízható, jó minőségű. A termelő köteles a termék elbírálásához csatolni a termék pontos összetételének listáját és az igénybe vett erőforrásokat a származási hely feltüntetésével.

Hogyan lehet jelentkezni?


A védjegy használatát a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás, mint védjegytulajdonos engedélyezheti. Ide kattintva letöltheti a jelentkezési lapot, amit az info@mecsekporteka.hu e-mail címre kell elküldeni.

A védjegy szabályzata itt tekinthető meg.

Pécs, 2012. január 1.

Legutóbb frissítve: 2014. november 26.